αποβολή και κύηση

Αποβολή και κύηση

Αποβολή και κύηση είναι ένα κρίσιμο δυσάρεστο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουν γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη. Ο μεγαλύτερος φόβος της γυναίκας τους πρώτους μήνες της κύησης είναι η αποβολή. Αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί. Αποβολή ορίζουμε την αιφνίδια διακοπή της εγκυμοσύνης.

Είναι ένα φαινόμενο που συνήθως συμβαίνει τους πρώτους 6 μήνες της εγκυμοσύνης ενώ είναι πιθανό να συμβεί ακόμα και μέχρι την 24η βδομάδα κυήσεως.

αίτια αποβολής

Το που οφείλεται η αποβολή δεν είναι αδιευκρίνιστο. Ωστόσο παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια απροσδόκητη διακοπή κύησης είναι οι παρακάτω:

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβολών οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το ωάριο και σπερματοζωάριο δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό χρωμοσωμάτων, έτσι το έμβρυο δε καταφέρνει να συνεχίσει τη πορεία του.
  • Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας τόσο πιο πιθανή είναι μια απροσδόκητη αποβολή
  • Θρομβοφιλία
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Γυναικολογικές λοιμώξεις
  • Κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, λήψη ουσιών ή και ορισμένων φαρμάκων.
  • Ανωμαλίες της μήτρας

Αποβολή και κύηση είναι ένα οδυνηρό ζήτημα για κάθε γυναίκα. Αν παρατηρήσετε ανεξήγητα αίμα και πόνο στη κοιλιά επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο. Με τις κατάλληλες εξετάσεις θα κάνει διάγνωση από τι προκύπτει και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Με ένα υπερηχογράφημα θα διαπιστωθεί η κατάσταση του εμβρύου. Αν υπάρχουν φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και η θέση του εμβρύου.

Αν υπάρχει κίνδυνος αποβολής ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε τελείως τις μετακινήσεις και οποιαδήποτε δραστηριότητα ακόμα και μέσα στο σπίτι. Η καλύτερη επιλογή είναι η παραμονή στο κρεβάτι καθόλη την εγκυμοσύνη.

Σε περίπτωση αποβολής τι ακόλουθεί;

Σε περίπτωση που δυστυχώς έχει γίνει αποβολή, ελέγχεται η κατάσταση της μήτρας και γίνεται καθαρισμός.Για μια βδομάδα μπορεί να υπάρχει κολπική αιμορραγία.

Αποβολή και κύηση είναι ένα λεπτό ζήτημα που χρειάζεται προσεκτική διαχείριση. Μετά από ένα τέτοιο συμβάν ακολουθεί μια δύσκολη μεταβατική φάση για τη γυναίκα. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί την απώλεια. Συχνά είναι τα φαινόμενα εμφάνισης κατάθλιψης μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

Η γυναίκα χρειάζεται ψυχολογική στήριξη από το περιβάλλον της και το γυναικολόγο της . Σίγουρα είναι ένα θλιβερό περιστατικό το οποίο όμως πρέπει να διαχειριστεί και να προχωρήσει παρακάτω προσπαθώντας ίσως για μια δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ο γυναικολόγος είναι δίπλα σας να σας στηρίξει και να σας δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του. Είναι ένα θλιβερό γεγονός που φυσικά χρειάζεται χρόνος να ξεπεραστεί. Κατά τα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να σας παρακολουθεί ένας έμπειρος γυναικολόγος που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι δίπλα σας οποιαδήποτε στιγμή.