πολυκυστικές

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο που εμφανίζεται σε νεαρές γυναίκες. Οι ωοθήκες των γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό είναι διογκωμένες, γεμάτες με μικρές κύστες. Οι κύστες αυτές εμποδίζουν την ωορρηξία και μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια ορμονική διαταραχή που προκαλεί:

  • Διαταραχές στη περίοδο, καθυστέρηση ή μεγάλη διάρκεια περιόδου.
  • Αυξημένα ανδρογόνα, κάτι το οποίο έχει ως συνέπεια εμφάνιση έντονης τριχοφυΐας, ακμής και λιπαρότητας.
  • Αραιή ή καθόλου ωορρηξία
  • Αυξημένο βάρος

Συνήθως το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε πολύ νεαρή ηλικία όταν ξεκινάει η περίοδος. Όσο πιο αυξημένο βάρος έχει μια γυναίκα τόσο πιο έντονα είναι και τα συμπτώματα. Συνεπώς μια καλή διατροφή και άσκηση βοηθάει στον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Διάγνωση

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με το γυναικολόγο. Αφού εξετάσει το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό σας θα κάνει τη διάγνωση και θα σας συστήσει τη κατάλληλη θεραπεία. Ανάλογα τη περίπτωση ίσως σας ζητηθεί ορμονολογικός έλεγχος μέσω εξέτασης αίματος, υπέρηχος για έλεγχο των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν αντίκτυπο και σε άλλους τομείς γι αυτό το λόγο μετά τη διάγνωση ο γυναικολόγος μπορεί επιπρόσθετα να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι εξέταση της πίεσης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, έλεγχο για ύπαρξη άπνοιας κατά τον ύπνο ή αν υπάρχει ενδεχόμενο κατάθλιψης.

Ανάλογα τη διάγνωση ο ιατρός θα σας συστήσει τη κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία

Στις διαταραχές περιόδου συστήνεται η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών τα οποία περιέχουν οιστρογόνα και μειώνουν τη παραγωγή ανδρογόνων και έτσι μαζί και τα αντιαισθητικά συμπτώματα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε εγκυμοσύνη ενδείκνυται η χρήση προγεστίνης, δεν εμποδίζει την εγκυμοσύνη, ομαλοποιεί τη περίοδο όμως δε μειώνει τα ανδρογόνα.

Επίσης σε περιπτώσεις υπογονιμότητας για τη βελτίωση της λειτουργίας της ωορρηξίας συστήνεται:

Κλομιφαίνη. Γοναδοτροπίνες. Λετροζόλη που τονώνει τις ωοθήκες. Μετφορμίνη η οποία μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης.

Για την αντιμετώπιση της τριχοφυΐας βοηθούν τα αντισυλληπτικά, εφλορνιθίνη, κρέμα που μειώνει τη τριχοφυΐα προσώπου, ηλεκτρόλυση και σπιρονολακτόνη υπό προϋποθέσεις.