πρόπτωση γεννητικών οργάνων

Πρόπτωση γεννητικών οργάνων

Με τη πάροδο του χρόνου μετά την εμμηνόπαυση οι σύνδεσμοι της πυέλου χαλαρώνουν δημιουργώντας πρόπτωση γεννητικών οργάνων και άλλες διαταραχές.

Τι είναι η πρόπτωση γεννητικών οργάνων;

Με τον όρο πρόπτωση γεννητικών οργάνων εννοούμε τη μετακίνηση της μήτρας προς τα έξω, ενώ σε περιπτώσεις που που όλη η μήτρα μετακινηθεί έξω από το κόλπο μιλάμε για ολική πρόπτωση .

αίτια πρόπτωσης

  • Δύσκολοι τοκετοί
  • Αυξημένο βάρος
  • Συχνή άρση βαριών αντικειμένων

Συμπτώματα που νιώθει η γυναίκα

Πόνος στη μέση και αίσθημα βάρους στα γεννητικά όργανα.

Αν αισθάνεστε κάτι από τα παραπάνω δε πρέπει να το αμελείτε επικοινωνήστε με το γυναικολόγο. Αν η πρόπτωση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη ή άλλες μολύνσεις. Δεν πρέπει να νιώθετε άβολα στο να μιλήσετε για το θέμα αυτό.

Αντιμετώπιση πρόπτωσης γεννητικών οργάνων

Ανάλογα το βαθμό του προβλήματος , τη κατάσταση και το ιστορικό της ασθενούς ο ιατρός θα συστήνει τη κατάλληλη θεραπεία. Η ιατρική έχει προοδεύσει σημαντικά προσφέροντας νέες λύσεις όπως μέσω της ρομποτικής χειρουργικής ανάρτηση πλέγματος της μήτρας. Αλλά και πιο συνηθισμένες μεθόδους, πρόσθια ή οπίσθια κολπορραφή.

Για να αποφύγουμε τη πρόπτωση με φυσικό τρόπο καλό είναι να προσπαθήσετε να έχετε ένα υγιές βάρος, να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη, μη φοράτε ρούχα που ασκούν μεγάλη πίεση στο σώμα σας όπως κορσέδες.Τέλος να κάνετε τακτικά ασκήσεις σύσφιξης της πυέλου που θα σας συστήσει ο γιατρός.