φλεγμονές

Φλεγμονές – Κολπίτιδες – Κυστίτιδες

Κάποια σοβαρά γυναικολογικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι οι φλεγμονές, οι κολπίτιδες και οι κυστίτιδες. Είναι συχνό φαινόμενο μετά από ιατρικές επεμβάσεις. Κύρια συμπτώματα είναι πόνος και πρήξιμο στη κοιλιά, πυρετός και ενοχλήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή.

Φλεγμονή είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται στη μήτρα, στο τράχηλο, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες.Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να προκαλέσει στειρότητα γι’αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Οφείλεται σε βακτηρίδια, όπως τα χλαμύδια και τη γονόρροια.

Διάγνωση φλεγμονής

Η φλεγμονή γίνεται αντιληπτή με εξέταση των ούρων για ύπαρξη χλαμυδίων ή γονόρροια, αιματολογικές εξετάσεις και λήψη εκκρίσεων από το τράχηλο και από τον κόλπο.

θεραπεία φλεγμονής

Λήψη ενδοφλέβιων αντιβιοτικών και αποφυγή σεξουαλικής επαφής για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Κολπίτιδες

Κολπίτιδες εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Ο βλενογόννος του κόλπου παράγει υγρασία , ανάλογα σε ποια φάση του κύκλου βρίσκεται η γυναίκα, παράγει διαφορετική ποσότητα. Στο μέσον του κύκλου η παραγωγή είναι αυξημένη. Ενώ όταν η παραγωγή είναι λιγοστή ή μηδαμινή μπορεί να προκληθούν μολύνσεις.

Η σεξουαλική επαφή με πολλούς διαφορετικούς συντρόφους χωρίς προφύλαξη ,κακή υγιεινή, ορμονικές μεταβολές μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδες. Η αυξημένη ποσότητα κολπικών εκκρίσεων μπορεί να είναι σημάδι μιας κολπίτιδας, γι΄αυτό αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας.

Η θεραπεία και σε αυτή τη περίπτωση γίνεται με λήψη αντιβιοτικών. Με τη διαφορά πως τη θεραπεία πρέπει να την ακολουθήσει η γυναίκα και ο σύντροφος της.

Επίσης για αποφυγή κολπίτιδων καλό είναι στη τουαλέτα το σκούπισμα να γίνεται με φορά από μπροστά προς τα πίσω για να μη μεταφέρονται βακτηρίδια. Να γίνεται πάντα χρήση προφυλακτικού, να χρησιμοποιείται σαπούνι ειδικό για την ευαίσθητη περιοχή και να μη φοράτε στενά ρούχα.

Κυστίτιδες

Κυστίτιδες είναι λοιμώξεις που εμφανίζονται στην ουροδόχο κύστη. Γνωστές και ως ουρολοιμώξεις τα κυριότερα συμπτώματα είναι τσούξιμο και πόνος κατά την ούρηση, αίμα και συχνή επιθυμία για ούρηση.Οι κυστίτιδες εμφανίζονται συχνά το καλοκαίρι. Η διάγνωση γίνεται μέσω εξέτασης των ούρων .

Συμπερασματικά οι φλεγμονές, οι κολπίτιδες και οι κυστίτιδες είναι πολύ σημαντικά ζητήματα.Απαιτείται προσοχή, προφύλαξη, καλή υγιεινή, άνετα ρούχα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Γι’ αυτό αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο ή ενόχληση κλείστε άμεσα ραντεβού στο γυναικολόγο για εξέταση.