εμβολιασμός για τον hpv

Εμβολιασμός για τον HPV

Ο εμβολιασμός για τον HPV είναι η καλύτερη πρόληψη της εμφάνισης των κονδυλωμάτων. Ο HPV σχετίζεται με την εμφάνιση των κονδυλωμάτων τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθη. Επειδή όπως έχουμε πει θεραπεία είναι η πρόληψη φροντίζουμε να γίνεται εμβολιασμός για τον HPV ώστε να είμαστε ασφαλείς.

Πως μεταδίδεται ο ιός HPV;

Μέσω της σεξουαλικής επαφής και με την άμεση επαφή με την περιοχή που έχει μολυνθεί.

Ο ιός έχει διάφορους υποτύπους και υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια που αντιμετωπίζουν κάθε τύπο. Υπάρχει όμως ένα εμβόλιο που καλύπτει τους περισσότερους υποτύπους, το εννιαδύναμο.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός για τον HPV;

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει θεωρητικά οποτεδήποτε, ωστόσο η καλύτερη ηλικία είναι πριν ξεκινήσει η γυναίκα τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Διαδικασία – Πως γίνεται ο εμβολιασμός;

Ο εμβολιασμός γίνεται σε 3 δόσεις μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου. Το εμβόλιο περιέχει εξουθενωμένο τμήμα του ιού ώστε ο οργανισμός της γυναίκας να αποκτήσει αντισώματα και να προστατευτεί από μελλοντική πιθανή μόλυνση. Μετά τον εμβολιασμό η γυναίκα παραμένει λίγη ώρα στο ιατρείο για να αποφευχθεί κάποια ανεπιθύμητη αλλεργική αντίδραση.

Σε ποιες περιπτώσεις δε πρέπει να κάνει η γυναίκα το εμβόλιο για τον HPV;

Αν είναι σε εγκυμοσύνη, έχει πυρετό ή είναι αλλεργική σε κάποιο συστατικό του εμβολίου.

Χρήσιμες πληροφορίες για τον εμβολιασμό HPV

Ο εμβολιασμός δε θεραπεύει από τα κονδυλώματα αλλά βοηθάει στην αποφυγή μελλοντικής εμφάνισης τους. Αν έχετε κονδυλώματα και κάνετε το εμβόλιο θα αναπτύξετε αντισώματα για τους υπόλοιπους υποτύπους πέρα αυτού που ήδη έχετε μολυνθεί.

Δε προστατεύει από τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Προστατεύει από τους συχνότερους τύπους ιού που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Δεν αντικαθιστά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο τεστ Παπ.

Σύμφωνα με μελέτες η δράση του εμβολίου διαρκεί περίπου 10 χρόνια ωστόσο τουλάχιστον μέχρι τώρα δε χρειάζεται να επαναληφθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας και μη ξεχνάτε ότι πρέπει να αγαπάτε και να προστατεύετε τον εαυτό σας!