Γυναικολογική ογκολογία

Η γυναικολογική ογκολογία περιλαμβάνει το καρκίνο του ενδομητρίου της μήτρας, το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο των ωοθηκών και του αιδοίου.

καρκίνος του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται με 2 τύπους, τύπου 1 και τύπου 2.
Κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι οι ανωμαλίες περιόδου ενώ σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση εμφανίζεται ανεξήγητη αιμορραγία.Πέρα από αυτό μπορεί επιπρόσθετα να νιώθει πόνο στη κοιλιά,τη μέση και τα πόδια, εξάντληση, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και τάση για εμετό.

Η διάγνωση γίνεται με υπέρηχο ή άλλη εξέταση που θα κρίνει ο γυναικολόγος απαραίτητη. Ανάλογα το τύπο του καρκίνου ακολουθείται η ανάλογη θεραπεία.Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην αντιμετωπίση του καρκίνου χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τη γυναίκα όπως υπογονιμότητα.
Η υστεροκτοπή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του ενδομητρίου.Τις περισσότερες περιπτώσεις η υστεροκτοπήγίνεται λαπαροσκοπικά ωστόσο σε κάποιες περιπτωσεις γίνεται και με ανοιχτό χειρουργείο.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας


Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 35-50 ετών. Η διάγνωση γίνεται μέσω του τεστ Παπ, ενώ μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολίου για τον HPV.

Κυριότερα συμπτώματα είναι :

Πονόκοιλος
απρόσμενη αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή, κατα την εμμηνόπαυση ή μετά από τη περίοδο.
ανωμαλίες περιόδου
δυσκοιλιότητα
πρησμένα πόδια
αίμα στην ούρηση
κάποια αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις

Μετά το τεστ παπ ο γυναικολόγος προχωρά σε κολποσκόπηση, ενώ ανάλογα τη διάγνωση μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Καρκίνος ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως προσβάλλει γυναίκες σε εμμηνόπαυση άνω των 50 ετών χωρίς όμως να αποκλείεται και η εμφάνιση του σε πιο νεαρές ηλικίες.

Συμπτώματα

πρήξιμο και πονόκοιλος
απρόσμενη αιμμοραγία
ανωμαλίες περιόδουσυχνοουρία
εξάντληση
αίσθημα φουσκώματος
πόνος κατα τη σεξουαλική επαφή
πόνος στη μέση
προβλήματα στο έντερο

Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος,υπέρηχο και λαπαροσκόπηση για να κάνουμε βιοψία και να δούμε σε ποιο σταδιο βρίσκεται.

Καρκίνος αιδοίου

Είναι η πιο σπάνιο μορφή καρκίνου και εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες γυναίκες άνω των 65 ετών.
Συμπτώματα
Πόνος στο αιδοίο
ανεξήγητη αιμορραγία
τσούξιμο στην ούρηση
κηλίδες ή διάφορα εξογκώματα στο αιδοίο

Η διάγνωση γίνεται μέσω βιοψίας ωστόσο ο γυναικολόγος μπορεί να σας συστήσει και κάποιες επιπρόσθετες εξετάσεις για να διαπιστώσει αν έχει επεκταθεί και σε άλλα όργανα. Η γυναικολογική ογκολογία έχει προοδεύσει πολύ στις μέρες μας οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Νέοι μέθοδοι και νέες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί για την έγκαιρη αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πάθησης.