Η εμμηνόπαυση είναι το στάδιο που μπαίνουν οι γυναίκες ηλικίας 45-55 ετών, κατά το οποίο παύει η περίοδος και σταματά η ωορρηξία. Η είσοδος στην εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος για κάθε γυναίκα καθώς βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και αλλαγές στο σώμα της. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν λίγους μήνες ή και χρόνια σε μερικές περιπτώσεις και διαρκούν αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
Συμπτώματα εμμηνόπαυσης και πως να τα αντιμετωπίσετε
Έντονες μεταβολές στα συναισθήματα, εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, ταχυπαλμίες, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, κολπική ξηρότητα, πόνος στις αρθρώσεις είναι κάποια από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τη γυναίκα. Κατά αυτή τη φάση η γυναίκα χρειάζεται ψυχολογική στήριξη για να συνηθίσει τις αλλαγές που βιώνει. Ο γυναικολόγος μπορεί να βοηθήσει χορηγώντας αγωγή και δίνοντας συμβουλές ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται τα ενοχλητικά συμπτώματα και η γυναίκα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Είναι μια φυσιολογική περίοδος που δε θα πρέπει να τρομάζει τη γυναίκα. Ωστόσο χρειάζεται χρόνος και υπομονή από το περιβάλλον της για να αποδεχτεί τη νέα της ζωή.
Πότε γίνεται αντιληπτό ότι μια γυναίκα μπήκε σε εμμηνόπαυση;
Όταν έχει περάσει ένας χρόνος που η γυναίκα δεν είχε περίοδο και μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσης με εξετάσεις.
Η μεταβατική φάση που βιώνει η γυναίκα πριν και μετά την εμμηνόπαυση διαρκεί περίπου 5 με 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μειώνονται σταδιακά τα οιστρογόνα, η ωοθηκική λειτουργία και η διάρκεια της περιόδου σε 2 με 5 μέρες ώσπου σταματά εντελώς. Το μεταβατικό αυτό στάδιο ονομάζεται κλιμακτήριος.
Αν η διακοπή της περιόδου γίνει πριν τα 45 τότε μιλάμε για πρώιμη εμμηνόπαυση.
Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά: κληρονομικότητα, λοιμώξεις, αν η γυναίκα έχει υποστεί καρκινικές θεραπείες, αυτοάνοσα νοσήματα ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σε κάθε περίπτωση αν η γυναίκα αντιληφθεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε ηλικία κάτω των 45 πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γυναικολόγο.