παιδική εφηβική γυναικολογία

Εφηβεία και περίοδος

Εφηβεία είναι μια δύσκολη και όμορφη περίοδος. Είναι μια μεταβατική φάση του ανθρώπου προς την ενηλικίωση. Κατά τη φάση αυτή ο έφηβος βιώνει μεγάλες σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Κατά την εφηβεία έρχεται στα κορίτσια η πρώτη περίοδος. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν εφηβεία και περίοδος συνυπάρχουν;

παιδική και εφηβική γυναικολογία

Η παιδική και εφηβική γυναικολογία ασχολείται με την διάγνωση και αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων των κοριτσιών και των εφήβων. Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος που οι γονείς πολλές φορές δε μπορούν να χειριστούν, διότι δε μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το παιδί τους μεγαλώνει.

Η έφηβος ανησυχεί καθώς βλέπει το σώμα της να αλλάζει και βιώνει συναισθήματα πρωτόγνωρα που δε μπορεί να αντιμετωπίσει. Στο κεφάλι της έχει χιλιάδες ερωτήματα και φόβους. Έχει τη πρώτη της περίοδο, πονάει, αποκτά τριχοφυΐα και ακμή, το στήθος αναπτύσσεται, νιώθει σεξουαλική έλξη, αισθάνεται άσχημα με την εικόνα του εαυτού της.

Για όλα τα παραπάνω το καλύτερο θα ήταν οι γονείς να απευθύνονται σε έναν γυναικολόγο που ειδικεύεται στη παιδική/εφηβική γυναικολογία ώστε ο γυναικολόγος να ενημερώσει κατάλληλα την νεαρή έφηβο για όλα όσα την απασχολούν και πρέπει να ξέρει για το σώμα της.

Κάποια από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβες την περίοδο αυτή είναι:

Γενετικές ανωμαλίες και λοιμώξεις, τραυματισμοί, πρώιμη ή καθυστερημένη περίοδος, κύστες ωοθηκών, ακμή και τριχοφυΪα, διαταραχές περιόδου, δυσμηνόρροια, ενδομητρίωση, διατροφικές και συναισθηματικές μεταβολές, ανάπτυξη μαστών, αντισύλληψη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εφηβική εγκυμοσύνη.

Όπως βλέπετε είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και οι ανησυχίες που αντιμετωπίζει μια έφηβος, γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή και φροντίδα. Εφηβεία και περίοδος είναι μία κρίσιμη φάση, που θα καθορίσει τη μελλοντική ενήλικη ζωή του ατόμου.

Πρέπει να χτιστεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον οποίο η έφηβος θα αισθάνεται άνετα να συζητά ό,τι την προβληματίζει. Επιπλέον πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση ώστε να γίνει μια υγιής ψυχικά και σωματικά ενήλικας . Τι καλύτερο λοιπόν από το να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο γυναικολόγο που ειδικεύεται στη παιδική/εφηβική γυναικολογία, ο οποίος θα συνοδεύσει το παιδί σας σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη φάση της ζωής του.