ινομυώματα

Ινομυώματα

Ινομυώματα είναι καλοηθείς όγκοι που εντοπίζονται εντός ή περιμετρικά της μήτρας. Η μορφή τους δεν είναι συγκεκριμένη ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα.

Είδη ινομυωμάτων:

  • Ενδοτοιχωματικά. Εμφανίζονται εντός των τοιχωμάτων της μήτρας. Αν είναι μεγάλα σε μέγεθος προκαλούν διόγκωση της μήτρας.
  • Υπορρογόνια. Εμφανίζονται εξωτερικά της μήτρας.
  • Υποβλεννογόνια. Τα συναντάμε στη κοιλότητα της μήτρας. Είναι τα πιο σπάνια και προκαλούν ακαθόριστη αιμορραγία της μήτρας.Η εμφάνιση τους μπορεί να είναι η αιτία υπογονιμότητας.
  • Μισχωτά. Ονομάζονται έτσι λόγο του σχήματός τους. Είναι τα ινομυώματα που εμφανίζονται εξωτερικά της μήτρας και έχουν μια λεπτή βάση (μίσχο) που τα στηρίζει.

Πως γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη ινομυωμάτων:

  • Αυξημένη αιμορραγία, μεγάλη διάρκεια περιόδου και έντονος πόνος στη κοιλιά.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Υπογονιμότητα ή αυξημένη πιθανότητα αποβολής
  • Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως πόνος, πρόωρος τοκετός ή αναγκαστική καισαρική

Αν αυξηθεί απότομα το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθεις.

Η σαφής διάγνωση γίνεται με εξέταση υπέρηχου από το γυναικολόγο.Επίσης αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να διενεργηθεί αξονική ή και μαγνητική.

Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τη διάγνωση θα υπάρξει και η κατάλληλη θεραπεία. Είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση.

Τα είδη επεμβατικής παρέμβασης είναι :

Υστερεκτομή. Αφαίρεση δηλαδή της μήτρας κοιλιακά, διακολπικά είτε με λαπαροσκόπηση. Αυτό το είδος επέμβασης επιλέγεται για μεγάλης ηλικίας γυναίκες που ήδη έχουν αποκτήσει παιδιά και αποκλείει πλήρως την πιθανότητα επανεμφάνισης ινομυωμάτων.

Ινομυωματεκτομή. Με αυτή τη μέθοδο αφαιρούνται μόνο τα ινομυώματα ώστε οι γυναίκες να μπορούν να αποκτήσουν αργότερα παιδί.

Εμβολισμός. Έγχυση μικροσκοπικών σωματιδίων στα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας με σκοπό τη συρρίκνωση των ινομυωμάτων.

Επέμβαση με υπερήχους μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Ανάλογα το βαθμό του προβλήματος, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί ή όχι ο γυναικολόγος θα προτείνει τη κατάλληλη μέθοδο.