πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο

πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι μια σημαντική εμπειρία για μια νέα κοπέλα. Είναι η στιγμή που το κορίτσι γίνεται νεαρή δεσποινίδα. Άγχος, ανησυχία, ανεβασμένοι παλμοί, φόβος, είναι κάποια από τα συναισθήματα που βιώνει η νεαρή κοπέλα πριν την πρώτη της επίσκεψη στο γυναικολόγο. Γι΄αυτό πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και καθησυχασμός από την οικογένεια πριν την επίσκεψη. Εξίσου σημαντικό εκτός της ενημέρωσης είναι η επιλογή του κατάλληλου γυναικολόγου για το παιδί σας.

Η επιλογή του σωστού γυναικολόγου πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η καλύτερη επιλογή είναι ένας έμπειρος γυναικολόγος που ασχολείται ειδικά με την παιδική και εφηβική γυναικολογία. Ο γυναικολόγος που ασχολείται με το συγκεκριμένο τομέα ξέρει πως να προσεγγίσει και να κάνει να αισθανθεί άνετα μια νεαρή κοπέλα. Άλλωστε η γυναικολογική εξέταση είναι μια λεπτή διαδικασία, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Η κοπέλα να αισθάνεται άνετα να συζητά και να εκφράζει όλα τα ζητήματα που την απασχολούν. Σε αυτή τη νεαρή ηλικία οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα είναι τεράστια.Η κοπέλα νιώθει πρωτόγνωρα συναισθήματα, παρατηρεί το σώμα της να αλλάζει. Αυτό δε θα πρέπει να τη τρομάζει, ο γυναικολόγος σε αυτή τη φάση θα αναλάβει να ενημερώσει και να συμβουλέψει σωστά τη νεαρή κοπέλα για το τι θα αντιμετωπίζει από εδώ και πέρα και τι να προσέχει ώστε να είναι υγιής.

Η πρώτη επίσκεψη σε έναν έμπειρο γυναικολόγο θα θέσει τις σωστές βάσεις για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία στην οποία πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο. Όποτε η κοπέλα έχει τη πρώτη της περίοδο και ανάλογα τα συμπτώματα. Αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με γυναικολόγο. Ειδάλλως απαραιτήτως η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει όποτε η κοπέλα ξεκινήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό για να γίνει γυναικολογική εξέταση και να πάρει συμβουλές αντισύλληψης και προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τι περιλαμβάνει;

Στην αρχή γίνεται λήψη του ιστορικού της κοπέλας και της οικογένειάς της. Ύστερα ακολουθούν ερωτήσεις για τη περίοδο και τη σεξουαλική της ζωή. Τέλος γίνεται η εξέταση των μαστών, της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων(η εξέταση είναι διαφορετική ανάλογα αν η κοπέλα έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα ή όχι). Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια λεπτή διαδικασία, ο γυναικολόγος θα πρέπει να είναι έμπειρος και να εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε η νεαρή να νιώθει ασφάλεια.