τεστ παπ

Τεστ Παπ

To Τεστ Παπ είναι μια γυναικολογική εξέταση που συστήνεται να γίνεται μια φορά ετησίως σε γυναίκες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό διότι ο γυναικολόγος με το κατάλληλο εξοπλισμό παίρνει δείγμα προς εξέταση μέσα από το τράχηλο, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν η γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή.

Το Τεστ Παπ είναι ένας γυναικολογικός έλεγχος που γίνεται προληπτικά κάθε χρόνο. Η εξέταση γίνεται για να ανιχνεύσουμε τυχόν προ-καρκινικές βλάβες.Αν γίνει αντιληπτή κάποια αλλοίωση παρακολουθείται συχνά ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα αν χρειαστεί. Με αυτό το τρόπο θα αποφύγουμε την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σημαντικότητα εξέτασης

Οι προ- καρκινικές αλλοιώσεις εξελίσσονται αργά. Σε 10-15 χρόνια αν δεν δοθεί προσοχή μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο με τη πρώιμη ανίχνευση, τη συχνή παρακολούθηση και τις οδηγίες από έναν έμπιστο έμπειρο γυναικολόγο μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς επέμβαση τις περισσότερες περιπτώσεις. Η τακτική διενέργειά του μειώνει τη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο κατά 80%.

Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν αισθητά μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου της μήτρας όταν γίνεται ένα προληπτικό Τεστ Παπ κάθε χρόνο. Σε περιπτώσεις που το Τεστ Παπ διεξάγεται κάθε 3 χρόνια ο κίνδυνος τριπλασιάζεται.

η Ιστορία

Το Τεστ ΠαΠ αποτελεί συντομογραφία του Τεστ Παπανικολάου. Πήρε το όνομά του από τον ιατρό που το εφάρμοσε πρώτη φορά Γιώργο Παπανικολάου.Ενώ ξεκίνησε την έρευνα το 1923. Η συχνότητα του ελέγχου και η ηλικία εφαρμογής διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στις ΗΠΑ η εξέταση γίνεται σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 21-65 ετών.

Τεστ Παπ και εγκυμοσύνη

Κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης το τεστ Παπ μπορεί να γίνεται κανονικά μέχρι και την 24η εβδομάδα, αργότερα δε συστήνεται. Μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί μετά τη 12η βδομάδα, ώστε να επουλωθεί οποιαδήποτε φλεγμονή δημιουργηθεί κατά το τοκετό.

Διαδικασία

Είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Ο έλεγχος δε πρέπει να γίνεται όταν η γυναίκα έχει περίοδο. Κατά την εξέταση η γυναίκα αφαιρεί τα ρούχα της και ξαπλώνει στην ειδική καρέκλα. Ο γυναικολόγος τοποθετεί κολποδιαστολέα μέσω του οποίου τοποθετεί στο τράχηλο της μήτρας ένα ειδικό λεπτό εργαλείο για λήψη δείγματος.Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχεται το δείγμα.