Υπέρηχος

Υπέρηχος ή αλλιώς υπερηχογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση που γίνεται από το γυναικολόγο για να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην μορφή και τη κλίση της μήτρας, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Χρησιμότητα

Ο υπέρηχος συγκεκριμένα μπορεί να εντοπίσει ανατομικές ανωμαλίες στη μήτρα, ύπαρξη ινομυωμάτων, πολυπόδων και άλλα. Στις ωοθήκες με τη χρήση του βλέπουμε αν υπάρχουν κύστες, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση ή όγκοι.

Είδη υπέρηχου

  • Διακολπικός υπέρηχος
  • Διακοιλιακός υπέρηχος

Διαφορές υπερήχων

Ο διακολπικός υπέρηχος παρέχει πιο ακριβές αποτέλεσμα γιατί μέσω αυτού έχουμε καλύτερη απεικόνιση της μήτρας και των ωοθηκών. Ενώ ο διακοιλιακός προτιμάται στις νεαρές γυναίκες που δεν έχουν ξεκινήσει την σεξουαλική δραστηριότητα.

Διαδικασία εξέτασης

Διακολπικό υπερηχογράφημα

Ένα λεπτό εργαλείο με μικροσκοπική κεφαλή υπερήχων, καλυμμένο με προφυλακτικό τοποθετείται μέσα στο κόλπο της γυναίκας. Η κεφαλή αυτή εκπέμπει ηχητικά σήματα και μας παρέχει εικόνα στον υπολογιστή όπου φαίνεται η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων.

Διακοιλιακό υπερηχογράφημα

Ένα αντίστοιχο μεγαλύτερο εργαλείο που εκπέμπει σήματα τοποθετείται εξωτερικά και χαμηλά της κοιλιάς. Για καλύτερη απεικόνιση συστήνεται οι γυναίκες να πίνουν αρκετό νερό πριν την εξέταση ώστε να είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη.

Πότε πρέπει να γίνεται;

Ο υπέρηχος γενικά είναι καλό να γίνεται προληπτικά μια φορά ετησίως μαζί με το τεστ παπ για να αποφύγουμε έγκαιρα δυσάρεστα μελλοντικά προβλήματα. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει κάποια υποψία πάθησης ο γυναικολόγος θα κρίνει πότε άλλοτε πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Υπέρηχος και εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη το υπερηχογράφημα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ελέγχεται το έμβρυο και ότι όλα κυλούν ομαλά. Η πρώτη εξέταση γίνεται περίπου την 6η βδομάδα.

Ο υπέρηχος αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της μήτρας και όλων των εσωτερικών οργάνων της, προλαμβάνοντας έτσι μελλοντικά προβλήματα. Το ιατρείο μας έχοντας ως προτεραιότητα πάντα την υγεία σας, είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ακριβές αποτέλεσμα..