μαστογραφία

Μαστογραφία

Μαστογραφία είναι μια εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει το καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

Πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία

  • Αν υπάρχει κάποια ένδειξη καρκίνου του μαστού ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πρέπει να γίνεται ετησίως από νεαρή ηλικία.
  • Προληπτικά πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση μετά την ηλικία των 35-40.

Η εξέταση δε μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε, διότι μετά την ωορρηξία οι μαστοί διογκώνονται. Πρέπει να γίνεται μεταξύ της 5η και 10ης μέρας του κύκλου(μετράμε τις μέρες αρχίζοντας από την ημέρα που άρχισε η περίοδος).

Η μαστογραφία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Εντοπίζει ευρήματα που δεν μπορεί να εντοπίσει η ψηλάφηση έτσι μπορεί οτιδήποτε να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Ανάλογα για ποιο λόγο γίνεται χωρίζεται σε διαγνωστική και προληπτική. Διαγνωστική ονομάζεται η μαστογραφία που γίνεται επειδή υπάρχει κάποια ένδειξη καρκίνου του μαστού, ενώ προληπτική ονομάζεται όταν γίνεται ετησίως προληπτικά χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη προηγουμένως.

Πότε είναι καλό να μη γίνεται η εξέταση;

Σε ηλικίες κάτω των 30 αν δεν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό καλό είναι να μη γίνεται μαστογραφία. Αυτό διότι ο μαζικός αδένας σε νεαρές ηλικίες είναι ευαίσθητος στην ακτινοβολία και πυκνός, πράγμα που καθιστά την εξέταση λιγότερο αποτελεσματική.

Γίνεται μαστογραφία σε στήθος ενισχυμένο με σιλικόνη;

Κάποια αισθητική επέμβαση δεν εμποδίζει την εξέταση, ωστόσο τη καθιστά λιγότερο αποτελεσματική. Με ειδική τεχνική μπορούμε να έχουμε εικόνα των μαστών άλλα όχι πλήρως.Συγκεκριμένα δεν μπορούμε να εξετάσουμε ένα τμήμα της τάξεως του 20% των μαστών.

εμβόλια κατά του κορονοϊού και διόγκωση των μαστών

Έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια εμβόλια κατά του κορονοϊού προκαλούν διόγκωση των μαστών. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή. Μετά από κάποιες μέρες ή εβδομάδες το πρήξιμο υποχωρεί. Αν κάνατε πρόσφατα εμβόλιο κατά του covid-19 καλό είναι να περιμένετε ένα διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από τον πλήρη εμβολιασμό πριν προβείτε στην εξέταση.

Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά χωρίς κανένα πόνο. Ασκείται μόνο μια μικρή πίεση λίγων δευτερολέπτων ώστε να έχουμε καλύτερη απεικόνιση.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο.