Ανωμαλίες περιόδου είναι πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου στις νεαρές κοπέλες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες οι ανωμαλίες περιόδου είναι ο κύριος λόγος που επισκέπτονται οι γυναίκες το γυναικολόγο, καθώς ανησυχούν από τι μπορεί να προκύπτουν.
Ποιες είναι οι κυριότερες ανωμαλίες περιόδου;
- Ανεξήγητη αιμορραγία πριν τη περίοδο ή μετά από αυτήν.
- Καθυστερημένη περίοδος πάνω από 35 ημέρες ή πολύ σύντομη κάτω των 20 ημερών.
- Δεν είναι σταθερή.Άλλες φορές διαρκεί λίγες μέρες, άλλες πολλές.Έρχεται σε ακαθόριστες ημερομηνίες.
- Διαρκεί πολλές μέρες, συγκεκριμένα πάνω από 7.
- Αυξημένη αιμορραγία.
- Ανυπόφορος πόνος, έντονες μεταβολές στη ψυχολογία, πονοκέφαλος, πρησμένη κοιλιά, πόνος στο στήθος, ακμή. Γενικά έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
- Αν η κοπέλα έχει περάσει τα 18 και δεν έχει ακόμα περίοδο.
Πώς είναι μια φυσιολογική περίοδος;
Η περίοδος της γυναίκας έρχεται μία φορά ανά 22 με 35 ημέρες. Η πρώτη περίοδος έρχεται σε κάποια ηλικία μεταξύ των 10 με 18 ετών. Η πιο συνηθισμένη ηλικία που ξεκινά είναι τα 12 έτη. Διαρκεί 3 μέρες το λιγότερο έως 8 το πολύ.
Τις δύο πρώτες μέρες υπάρχει αυξημένη αιμορραγία. Τις επόμενες μέρες αισθητά λιγότερη και το χρώμα είναι πιο ανοιχτό κόκκινο, ροζ ή καφέ. Κατά μέσω όσο μια γυναίκα χάνει 30 με 72ml αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου της.
Σε τι μπορεί να οφείλονται οι ανωμαλίες περιόδου;
- Τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες ανωμαλίες, καθώς το σώμα της κοπέλας αλλάζει και αναπτύσσεται.
- Τυχόν καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη ή ακόμα και σε εμμηνόπαυση(ανάλογα και την ηλικία).
- Σε απότομες αυξομειώσεις του βάρους.
- Κούραση.
- Άγχος.
- Φαρμακευτικές αγωγές.
- Σε διάφορες παθήσεις, όπως: ενδομητρίωση, ινομυώματα, πολυκυστικές ωοθήκες, πολύποδας, θυρεοειδής ή διαβήτης.
Επειδή όπως βλέπετε υπάρχουν αρκετά ενδεχόμενα, οποιαδήποτε ανωμαλία παρατηρήσετε πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο προκειμένου να διαγνωστεί η ακριβής αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό με καλή διατροφή και ξεκούραση η περίοδος γίνεται και πάλι φυσιολογική. Για να αποφευχθούν όμως άλλα δυσάρεστα γεγονότα πρέπει να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος ώστε σε περίπτωση πάθησης να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν παρατηρήσετε ανωμαλίες περιόδου πάνω από 3 συνεχόμενους μήνες επικοινωνήστε άμεσα με γυναικολόγο.