πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Πέρα από πολυκυστικές ωοθήκες οι γυναίκες που έχουν αυτό το σύνδρομο ταλαιπωρούνται επίσης από ακμή, έντονη τριχοφυΐα, ανωμαλίες περιόδου, αυξημένη λιπαρότητα και άλλα.

Από τι προκαλούνται οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι γνωστό, ωστόσο παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η κληρονομικότητα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η παχυσαρκία.

Το σύνδρομο αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα και αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία. Η αντίσταση αυτή προκαλεί αύξηση των ανδρογόνων και κατά συνέπεια αύξηση της τρυχοφυϊας , της λιπαρότητας, ακμής και του σωματικού βάρους. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο κυρίως στη ψυχολογία των νεαρών γυναικών, καθώς νιώθουν άσχημα με την εικόνα του σώματος τους. Ειδικά στη παιδική\εφηβική ηλικία που τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα.

Επίσης πέρα των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω παρατηρείται τριχόπτωση, υπογονιμότητα, αυξημένη πιθανότητα αποβολής στην εγκυμοσύνη, κύκλοι χωρίς ωορρηξία και άστατη περίοδος.

Αν παρατηρήσετε έστω 2 από τα παραπάνω συμπτώματα κλείστε ραντεβού για μια επίσκεψη στο γυναικολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει στην αποφυγή χειρότερων μελλοντικών προβλημάτων και στη βελτίωση της ψυχολογίας στις νεαρές ηλικίες.

Διάγνωση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Αρχικά ο γυναικολόγος στην επίσκεψη θα καταγράψει τα συμπτώματα που υπάρχουν, το ιστορικό και στοιχεία για τη περίοδο π.χ συχνότητα και διάρκεια. Έπειτα θα ακολουθήσουν αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο των ορμονών και υπέρηχος για να εξεταστεί η εικόνα των ωοθηκών.

Θεραπεία

Η θεραπεία που θα ακολουθήσει η κοπέλα εξαρτάται από τα συμπτώματα που έχει. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν θεραπεύεται οριστικά. Γίνεται όμως προσπάθεια για μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως της ακμής ή της τριχοφυΐας. Η άσκηση και η καλή διατροφή συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθούν στις διαταραχές της περιόδου.

Εκτός αυτών ανάλογα τη διάγνωση ο γυναικολόγος θα σας συστήσει εφόσον χρειάζεται τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.